Вијести

МИТРОВДАНСКА АКАДЕМИЈА У ЗНАКУ ВЕЛИКИХ ЈУБИЛЕЈА

9.11.2019

Митровданске свечаности у Невесињу завршене су свечаном академијом у Дому културе „Небојша Глоговац“.


Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије у својој бесједи изразио је радост и понос што је ово година великих јубилеја значајних за српски народ. Он је истакао да овај вишеструки празник и спомен који се данас обиљежава у јуначком Невесињу, представља све многоугодно и вриједно у 800-годишњој историји цркве и овог краја, а заснива се на саможртвеној љубави.


Академик Костић изразио је жаљење што је тек данас посјетио Невесиње и Херцеговину. Још као дјечак слушао је приче о некој земљи Херцеговој у којој с времена на вријеме пукне нека пушка.


– Поносан сам што сам овдје да заједно са вама одам почаст свим јунацима и борцима за слободу – истакао је Костић.https://radionevesinje.com/images/glavna_akademija5.jpg

Министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да је српска историја, историја буна, устанака и великих ратова, историја великог страдања, великих битака и великих побједа.

– Такве велике побједе су биле и 1992. и 1994. године, на Митровдан, које је извојевала херојска Невесињска бригада. Захваљујући тим биткама одбрањено је не само Невесиње, него и читава источна Херцеговина, и да није било тих побједа карта Републике Српске данас би изгледала сасвим другачије – истакао је Милуновић.

Предсједник Борчке организације РС Миломир Савчић честитао је славу свим борцима и изразио је дивљење и поштовање припадницима Невесињске бригаде и Херцеговачког корпуса на јуначкој борби за очување српских територија и утврђивање јужних темеља РС.

Начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да данас на Митровдан сваки Невесињац има помијешана осјећања радости и туге.

– Радост је што смо створили Републику Српску, а туга јер је слобода скупо плаћена са 476 најбољих синова Невесиња – рекао је Авдаловић.

У умјетничком дијелу програма наступио је Хор Свети Василије Острошки из Tребиња, а ученици СШЦ „Алекса Шантић“ кроз кратке поруке представили су све оно најљепше што је везано за Невесиње.

 
[ Назад ]