Вијести

ПРЕМИЈЕР ВИШКОВИЋ ОТВОРИО 144. НЕВЕСИЊСКУ ОЛИМПИЈАДУ

12.8.2019

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић отворио је вечерас 144. Невесињску олимпијаду, највећу спортско-културну манифестацију источне Херцеговине. Током програма свечаног отварања на Тргу слободе Вишковић је рекао да Република Српска памти и Невесињску бригаду и ратне Митровдане када је одбрањена света српска земља, а сада у миру жели да подржи чување традиције, вјере и идентитета.


– Влада РС ће подржати ову и све наредне Невесињске олимпијаде и ова традиција треба да траје вјечно – рекао је Вишковић.ПРЕМИЈЕР ВИШКОВИЋ ОТВОРИО 144. НЕВЕСИЊСКУ ОЛИМПИЈАДУ

Потпредсједник Скупштине Србије Ђорђе Милићевић честитао је организаторима на добро припремљеној манифестацији наглашавајући да се Невесињском олимпијадом чува традиција и историја српског народа.

– Народ који нема историју и стиди се своје прошлости, не може имати ни садашњост ни будућност – рекао је Милићевић.

Он је нагласио да Србија придаје посебан значај односима са Републиком Српском.

– Нас везује наша историја, језичка, вјерска и национална припадност, али и братско пријатељство –истакао је Милићевић.

Начелник општине Миленко Авдаловић истакао је да је Невесињска олимпијада најстарија манифестација у Републици Српској и да из године у годину има све више учесника. Он је додао да је Невесиње срећно и поносно што олимпијаду подржава Влада РС, што је кандидована за УНЕСКО-ву листу нематеријалне културне баштине и што се приближава великом јубилеју - 150 година постојања.

otvaranje9 otvaranje224

У културно забавном програму учествовале су гангашке групе КУД-а „Невесиње“ и „Невесињска пушка“ и етно групе „Свети Димитрије и Симонида“. Публику је забавио хумориста Милан Павловић. Уз струне гусала запјевао је Милош Паровић.

Свечани амбијент на Тргу слободе употпунио је ватромет.

Централни догађај Невесињске олимпијаде биће одржан сутра на Братачком лугу код Невесиња. Највише пажње привлаче три галоперске трке, али интересовање влада и за традиционалне и витешке дисциплине.

Централни догађај су коњске трке које сваке године привуку велики број посјетилаца. Уз трке на Братачком лугу, цијели дан се смјењују витешке игре.

Организатор манифестације је општина Невесиње, а покровитељ Влада РС.

 
[ Назад ]