Вијести

ЗАВРШЕНА НЕВЕСИЊСКА ОЛИМПИЈАДА: ГЛАВНЕ НАГРАДЕ ОСТАЈУ У НЕВЕСИЊУ

12.8.2019

Традиционалним коњским тркама на Братачком лугу код Невесиња данас је завршена 144. Невесињска олимпијада. Након 53 одржане дисциплине и више приређених културних и туристичких садржаја спуштена је олимпијска застава на овогодишњем сабору традиције и витештва.


ЗАВРШЕНА НЕВЕСИЊСКА ОЛИМПИЈАДА: ГЛАВНЕ НАГРАДЕ ОСТАЈУ У НЕВЕСИЊУУ три галоперске трке које су привукле највише пажње учествовало је 17 грла. Главне награда остају у Невесињу пошто су у трци пунокрвних коња највише степенице побједничког постоља припале домаћим одгајивачима. Награду од 4.000 КМ заслужило је грло Јагма Мирка Телетине из Невесиња, а награду од 2.500 КМ освојио је Душко Ђурасовић чије је грло Fast Ends друго прошлчо кроз циљ. На трећој степеници побједничког постоља Невесињцима се придружила породица Дунђер из Билеће.

У трци арапских коња најбрже је било грло Ленкоран Дражена Дунђера из Билеће, испред Нумана Марка Остојића из Жабљака и Нахара Сава Аџића из Гацка.

Мала трка босанско-брдских коња и мјешанаца донијела је радост Сашки Солдо из Невесиња пошто је њено грло Аполо прво прошло кроз циљ чиме је поновило прошлогодишњи успјех. Други је био Пламен Гојка Јанковића из Жабљака, а трећи Звјездан Данка бајата из Рогатице.

Атрактивна дисциплина потезање конопа донијела је радост Невесињцима. Српски Соко је у финалу побиједио великог ривала Џими комерц из Апатина и попео се на највишу степеницу побједничког постоља.

lug 98

Хици Милоша Марковића из Руме били су на нивоу прошлогодишњих што му је било довољно за још једну златну медаљу у бацању камена с рамена. Са резултатом 16,92 стамени Војвођанин надмашио је Бошка Ковачевића из Невесиња и Милорада Црепуљу из Бањалуке.

Млађани Душан Савић из невесињског села Крекови био је хит такмичења у потезању клипа, али у финалу није имао никакве шансе против тешкаша из Апатина Саше Станића.

У традиционалним и витешким дисциплинама и млади и стари жељели су да покажу снагу, спретност и спортско умијеће, али и да освоје примамљиве награде организатора.

У скоку удаљ и скоку увис водила се жестока борба између Радована Грозданића из Даниловграда, Зорана Шуковића из Гацка и Александра Крајишника из Апатина.

На крају је Грозданић са дужином 3,24 освојио злато у скоку удаљ, а  Крајишник је прескочио летвицу од 1,46 што му је било довољно за најсјајније одличје.

Традиционална дисциплина скакање на мијех брзо је завршена на разочарење публике.

Пеђа Нинковић из Требиња показао је да његов тријумф од прошле године није био случајност пошто је већ у првом покушају врло вјешто савладао необични олимпијски реквизит.

На стуб висок десет метара хитро се попео прошлогодишњи побједник Јован Ступар из Апатина. Остали такмичари  нису били ни близу резултата спретног Војвођанина.

У боју на брвну Александар Крајишник је са трона скинуо Данила Ковачевић из Невесиња.

На старт трке са јајетом у кашици појавили су се олимпијци различити по стасу и годинама, а на циљ је први стигао Михаило Тодоровић из Гацка.

У трци у џаку Александар Крајишник је за длаку умакао прекаљеном невесињском олимпијцу Радомиру Андрићу.

Врело поподне у срцу Невесињског поља ометало је такмичаре да пруже свој максимум, али је остала јака жеља за побједом. Олимпијци су се пуни утисака вратили кући, они најбољи са медаљама и вриједним новчаним наградама. Најуспјешнији олимпијац био је Александар Крајишник из Апатина са три златне и двије сребрне медаље.

lug 95

lug 99998
[ Назад ]