Вијести

ЧУВАРИ СРПСКЕ ТРАДИЦИЈЕ ОДУШЕВИЛИ НЕВЕСИЊСКУ ПУБЛИКУ

29.5.2019

У величанственом амбијенту Дома културе „Небојша Глоговац“ вечерас је одржано финално вече Васкршњег фестивала српске изворне и народне пјесме „Кол'ко снаге хумска земља има“.


Публика је овацијама испраћала наступе младих чувара српске традиције који су интерпретирали најљепше изворне пјесме одјевени у српске народне ношњF 2

Учеснике и госте је у име организатора поздравила в.д. директора Основне музичке школе „Свети Роман Мелод“ Драгана Будалић.

Фестивал је отворио начелник општине Миленко Авдаловић нагласивши да је општина Невесиње преузела покровитељство овог лијепог догађаја који подстиче и развија културну свијест дјеце и омладине.

Младићи и дјевојке, дјечаци и дјевојчице показали су раскошан музички таленат и ставили су на „муке“ стручни жири којим је пресједавала позната интерпретаторка духовне и етно музике Даница Црногорчевић. У финалу је наступило 26 кандидата из источно-херцеговачких градова и Херцег Новог.

Према мишљењу стручног жирија најбољу интерпретацију категорији дјеце до 10 година имала је Ања Ђурић из Требиња.

Побједница фестивала у категорији дјеце од 11 до 14 година је Анђела Вуловић из Херцег Новог.

У категорији омладине најбоље оцјене добила је Анђела Братић из Невесиња. И публика је имала идентично мишљење тако да је младој Невесињки припала дупла награда.

Лауреат по избору учесника фестивала је Николина Радмиловић из Гацка

Наградни фонд од 2.700 КМ обезбиједила је општина Невесиње, док су организацију фестивала помогли бројни спонзори.

Младе извођаче пратио је оркестар састављен од наставника и сарадника Музичке школе „Свети Роман Мелод“.

У ревијалном дијелу програма наступила је специјална гошћа Даница Црногорчевић и етно групе „Симонида“ и „Свети Димитрије“. Симпатије публике освојили су полазници Дјечијег вртића „Света Евгенија царица Милица“.

Фестивал је показао да дјеца имају велику жељу да кроз пјесму чувају свој идентитет и националну културу. А можда ће свјетлуцава стаза пјесме некоме донијети и славу и успјехе…

РЕЗУЛТАТИ

МЛАЂА КАТЕГОРИЈА

  1. Ања Ђурић (Требиње)

  2. Дуња Давидовић (Гацко)

  3. Николина Радмиловић( Гацко), Емилија Чворо (Невесиње)
[ Назад ]