Вијести

У НЕВЕСИЊУ ОДРЖАНО СТРУЧНО ПРЕДАВАЊЕ ЗА МЉЕКАРЕ

28.2.2019

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске - Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди из Требиња, данас су у Великој сали општине Невесиње организовали стручна предавања за пољопривредне произвођаче млијека.



На овом предавању било је ријечи о производњи и хигијени млијека, а произвођачи су упознати и о обавезама плаћања доприноса.

Руководилац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Борислав Миливојевић нагласио је да је један од услова за остваривање подстицаја, било да су у питању комерцијална или некомерцијална газдинства, подношење пореске пријаве за 2018. годину.

– Кад су у питању некомерцијална газдинства сви носиоци плаћају само здравствено осигурање које износи око 32 КМ мјесечно. Ако су носиоци пензионери онда плаћају 1% од исплаћене пензије, а ако су у радном односу плаћају 1% од бруто плате – рекао је Миливојевић.

Он је појаснио да код комерцијаних газдинстава, пољопривредни поизвођачи којима је пољопривреда основна дјелатност, имају обавезу да плаћају пензијско и здравствено осигурање које износи 122 КМ на мјесечном нивоу.

– Произвођачи који су пензионери, а намјеравају да се региструју као комерцијално газдинство, плаћају 2% од исплаћене пензије, а произвођачи који су у сталном радном односу плаћају 2% од њихове бруто плате – додао је Миливојевић.

Он је рекао да је обавезно плаћање доприноса за носиоце комерцијалних газдинстава, којима је пољопривреда основна дјелатност, а који су млађи од 50 година или који са навршених 65 година живота могу имати минимално 15 година радног стажа.

– Пензионери који нису навршили 65 година живота, а регистровани су као комерцијално газдинство, морају да уплате 2% за пензијско и 2% за здравствено осигурање до навршених 65 година живота – појаснио је Миливојевић.

Виши стручни сарадник из области сточарства Олга Видачић одржала је предавање о хигијени и побољшању квалитета млијека и млијечних прерађевина.

Рок за подношење пореских пријава је 31. март, а ажурирање података у АПИФ- у траје до 15. маја ове године.




[ Назад ]