Вијести

ОПШТИНА НЕВЕСИЊЕ ОБЕЗБИЈЕДИЛА ГРАНТ ОД 120.000 КМ ЗА СТИМУЛАЦИЈУ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЊЕ

21.2.2019

У циљу подршке пољопривредној производњи, општина Невесиње је буџетом за 2019. годину планирала грант од 120.000 КМ. Пољопривредна служба је већ израдила Правилник о подстицајима, а заинтересовани пољопривредници захтјеве ће моћи подносити од 26. фебруара.Начелник општине Миленко Авдаловић каже да су ове године, осим редовних субвенција за мљекаре и воћаре и средстава намијењених за изградњу водопоја, планирали 120.000 КМ за стимулацију пољопривредне производње.

- Циљ нам је да младе породичне људе који су још увијек везани за село стимулишемо да се озбиљније баве пољопривредом − нагласио је Авдаловић најављујући да ће, уколико ове мјере донесу добре резултате, за наредну годину бити планирана још већа средства.

Правилником који је објављен прије неколико дана прописани су услови које морају испуњавати пољопривредни произвођачи да би остварили право на новчане подстицаје. Прецизирано је да ће бити подржана изградња нових и адаптација постојећих објеката и набавка пољопривредне механизације, стеоних јуница, музних уређаја, сјеменског материјала и пчеларске опреме

Начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић наглашава да је Правилник сачињен тако да пружи прилику већем броју заинтересованих пољопривредника. Према његовим ријечима, општина Невесиње ће у сваком програму подршке учествовати са 30 - 40 % средстава, с тим да је утврђен највећи износ подстицаја које може добити одређени апликант.

Из општиине Невесиње су појаснили да регистрација пољопривредног газдинства није услов за добијање средстава. Међутим, корисници подстицаја у сваком случају ће општинској пољопривредној комисији морати доказати да су средства намјенски уложена.

Заинтересовани пољопривредници захтјеве ће моћи подносити, када званично ступи на снагу Правилник о подстицајима, односно од 26. фебруара.
[ Назад ]