Вијести

ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА ПРИВАТНОГ СМЈЕШТАЈА У НЕВЕСИЊУ

31.1.2019

Одсјек за инспекцијске и послове комуналне полиције данас је у Друштвеном центру организовао састанак са власницима приватних смјештаја који нуде услуге преноћишта у општини Невесиње.
Шеф Одсјека Сандра Ковачевић информисала је нерегистроване власнике приватног смјештаја у апартманима, кућама за одмор и собама за изнајмљивање са одредбама Закона о боравишној такси и Закона о порезима и доприносима, поручивши да у складу са овим законима у што скорије вријеме морају пријавити своју дјелатност.

- Промјеном законске регулативе стекли су се услови да власници приватног смјештаја из сиве зоне уђу у регуларне токове пословања - истакла је Ковачевић додајући да ће у наредном периоду бити појачан инспекцијски надзор.

По Закону о боравишној такси, власници смјештаја који имају до 16 кревета, подлијежу паушалној обавези која по општинској одлуци износи 15 КМ по лежају на годишњем нивоу. За власнике који се не буду придржавали ових одредби, предвиђене су казне од 500 до 2.000 КМ.

- Циљ инспекције није кажњавање већ регистрација и легализација субјеката, с обзиром да су створене законске претпоставке за пружање оваквих врста угоститељских услуга- закључила је Ковачевић.
[ Назад ]