Вијести

ОПШТИНСКИ ПАРЛАМЕНТ УСВОЈИО БУЏЕТ ЗА 2019. ГОДИНУ

28.12.2018

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње већином гласова усвојен је буџет општине Невесиње за 2019. годину у износу од 8.237.770 КМ.



Начелник општинског Одјељења за финансије Зорка Умићевић рекла је да у коначној пројекцији прихода и расхода у односу на Нацрт буџета није било значајнијих промјена. Она је додала да je о овом документу проведена јавна расправа и да је добијена сагласност од Министарства финансија Републике Српске. Приједлог буџета изазвао је широку скупштинску расправу.

Опозиција је буџет оцијенила као потрошачки. Одборници СДС-а су указивали да су инвестиције урађене углавном из кредитних средстава и да није било улагања у сектор производње. Критиковали су планиране трошкове за телефоне и набавку аутомобила за општинску администрацију. Из ПДП-а су поновили раније оцјене да је у планираним инвестицијама запостављено Горње поље и да није предвиђено прикључење села са овог подручја на градску водоводну мрежу.

Из СНСД-а су узвратили оцјеном да буџет садржи инвестициону и развојну компоненту и да су значајне ставке предвиђене за студенте и пољопривреднике. Истакли су да није повећано издвајање за запослене у општинској администрацији и да су смањене плате функционера. Одборници Социјалистичке партије сматрају да су кредитна средства утрошена плански и да су покренула нове пројекте и донације. Предложили су да се у 2019. години додатна пажња усмјери на уљепшавање града.

Приједлог буџета добио је подршку скупштинске већине, док је опозиција гласала против. Већином гласова усвојена је потом Одлука о извршењу буџета којом се прописује управљање буџетским средствима, права и обавезе буџетских корисника и овлаштења при извршењу буџета.

Одборници су једногласно донијели Одлуку о утврђивању пореске стопе за опорезивање непокретности на подручју општине Невесиње у висини од 0,17 %, што је на прошлогодишњем нивоу. Према истој Одлуци, пореска стопа на непокретности у којима се непосредно обавља призводна дјелатност износи 0,05%.

На данашњој сједници одборници су дали сагласност на Одлуку Надзорног одбора ЈП „Комус“ о утврђивању цијена комуналних услуга. Како је образложио в.д. директора“Комуса“ Велибор Радовановић нове цијене су нешто ниже, али је урађена и ревизија површина пословних простора корисника услуга, тако ће јавно комунално предузеће ипак остварити додатни приход.

Одборници су једногласно усвојили Одлуку о приступању изради Регулационог плана „Сопиља“, док је приликом усвајања Регулационог плана „Црква Светог Илије са гробљем“ на Моринама опозиција гласала против.

Без расправе је прихваћена Одлука о висини вриједности непокретности по зонама на територији општине Невесиње.

Подносећи Информацију о раду Основне музичке школе „Свети Роман Мелод“ в.д. ове образовне установе Драгана Будалић нагласила је да школу похађа 240 ученика на седам одсјека. Она је појаснила да је Одлуком Владе РС, на иницијативу просвјетне инспекције бивши директор Миљан Миладиновић разријешен дужности. Информација је усвојена једногласно.

У дискусији која је претходила усвајању Програма рада Општинског парламента затражено је одржавање тематске сједнице са извјештајима организација, удружења и спортских клубова који се финансирају из буџета. Опозиција је тражила директне радио преносе сједница Скупштине општине. Из владајуће већине су сугерисали да овај захтјев упуте у редовну скупштинску процедуру.

Начелник општинског Одјељења за општу управу Сандра Зиројевић информисала је одборнике о раду савјета мјесних заједница. Нагласила је да су чланови савјета посебно били активни током реализације УНДП-овог пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“. Зиројевић је додала да ће у наредној фази овог пројекта шансу добити свих 17 мјесних заједница.

 

 




[ Назад ]