Вијести

УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА ЗА 2018. ГОДИНУ

24.11.2018

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су већином гласова усвојили ребаланс буџета за 2018. годину и Извјештај о реализацији буџета за девет мјесеци ове године. Највише се расправљало о раду образовних установа.Измијењени годишњи план прихода и расхода у општинску касу пројектован је на износ 9.074.153 КМ и за 9% је већи у односу на раније усвојени буџет за 2018. годину. Претходно је сагласност и одређене сугестије на овај документ дало Министарство финансија Републике Српске. Одборници су без расправе већином гласова усвојили Одлуку о извршењу ребаланса буџета за 2018. годину.

Подносећи Извјештај о извршењу буџета за девет мјесеци ове године начелник општинског Одјељења за финансије Зорка Умићевић констатовала је су приходи износили 6.506.208 КМ што је 78% од годишњег плана. У истом периоду издаци су износили 5.660.648 КМ и вршени су у складу са планом. Како је појаснила Умићевић, нераспоређена средства која су махом из кредитног задужења, биће утрошена у наредном периоду. Након краће расправе, Извјештај о извршењу буџета усвојен је са 15 гласова „за“ и четири „уздражана“ гласа.

Најшира скупштинска дискусија претходила је усвајању информација о раду образовних установа.

Директор СШЦ „Алекса Шантић“ Момир Братић нагласио је да је и поред одређених проблема материјалне природе стање у области средњег образовања у општини Невесиње добро захваљујући коректној сарадњи са Министарством просвјете и културе РС, Републичким педагошким заводом и локалном заједницом. Он је додао да је Годишњи плани програм рада школе у потпуности реализован и да су ученици били успјешни на разним такмичењима. Одборници су се интересовали за могућност увођења нових занимања и стање кабинета и школске опреме. Братић је констатовао да су анкете показале да највише основаца жели да упише гимназију, док је мало интересовање за занимања трећег степена. Додао је да невесињски Средњошколски центар тренутно нема услове за увођење нових струка.

И директорица Основне школе „Ристо Пророковић“ Мара Шаран потврдила је да је у прошлој школској години наставни план и програм у потпуности реализован према Закону о основном васпитању и образовању. Шаран је нагласила да су невесињски основци учествовали на свим нивоима такмичења које организује Републички педагошки завод и да су постигли запажене резултате. Додала је да су анализе вредновања ученичких постигнућа показале да су ученици невесињске школе по знању у самом врху Републике Српске. У одборничким дискусијама највише је указивано да се не поштују уписна подручја што угрожава опстанак подручних школа. На констатацију појединих одборника да комбинована одјељења не могу пружити потребан квалитет наставе Шаран је коментарисала да разумије бригу родитеља, али да је то једини начин организовања наставе у подручним одјељењима који је наметнут рационализацијом мреже школа.

Подносећи извјештај о раду Дјечијег вртића „Света Евгенија царица Милица“ директорица Милена Капор изразила је задовољство што предшколско образовање у овој установи стиче све више малишана. Она је нагласила да су ове радне године сви капацитети вртића попуњени и да се поред примарног програма реализују и специјализовани садржаји.

Информација о раду Основне музичке школе „Свети Роман Мелод“ враћена је на дораду и вјероватно ће бити уврштена у дневни ред наредне сједнице Општинског парламента. Извјештај о раду Народне библиотеке Невесиње прихваћен је без расправе.

На данашњој сједници СО Невесиње одборници су већином гласова усвојили Одлуку о заштити и држању животиња на територији општине Невесиње. Одлуком је прописан обухват подручја на којем је дозвољено држање животиња и услови држања кућних љубимаца. На приговор одборника опозиције да још није вријеме за овакву одлуку у Невесињу и да ће бити проблематично њено провођење, предсједник Комисије за израду овог документа Радмило Јонлија рекао је да се забрана држања домаћих животиња односи само на уже градско језгро и да је усклађена са законским прописима и правилницима.

Одборници су усвојили Одлуку о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју општине Невесиње. Како је навео начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић највише измјена у односу на стару одлуку односи се на рад субјеката у дане празника Републике Српске. Без расправе су прихваћене одлуке о измјенама регулационих планова „Килавци – Шајбе“ и „Пословни центар Малта“

На данашњој сједници Општинског парламента констатован је мандат одборнику СРС – Српска у сигурне руке Јелени Капор. Како је саопштио предсједник СО Невесиње Момчило Вукотић она ће заједно са Наташом Ковач и Александром Марићем дјеловати у оквиру новог клуба одборника. РАДИО НЕВЕСИЊЕ

 
[ Назад ]