Вијести

БРЕНДИРАЊЕ НЕВЕСИЊСКОГ КРОМПИРА УШЛО У ФИНАЛНУ РЕАЛИЗАЦИЈУ

13.4.2018


Научни скуп посвећен  представљању  Произвођачке спецификације - кључног документа у процесу брендирања невесињског кромпира, одржан је данас у Великој сали општине Невесиње, гдје су  еминентни стручњаци  са универзитета у Источном Сарајеву и Крагујевцу овај документ презентирали пољопривредним произвођачима и представницима локалне управе.
Уводну ријеч је имао начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић.

-Нама је циљ да дођемо до бренда невесињског кромпира зато што је то једна од најважнијих, ако не и најважнија пољопривредна култура која  се узгаја у нашем мјесту. Више генерација се школовало и подизало своје породице на тој култури, а ово мјесто је некад имало и Институт за сјеменски кромпир. Надамо се да ћемо га  имати  поново и наравно, желимо да  помогнемо људима који од тога живе,  да цијена невесињског кромпира буде већа за 30 до 40 посто - истакао је начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић.

Општина Невесиње покренула је процес  заштите невесињског кромпира као производа препознатљивог географског поријекла и оригиналности прошле године, након чега је  Одјељење за привреду и друштвене дјелатности иницирало оснивање  Удружења произвођача невесињског кромпира,  анимирајући произвођаче кромпира  да се активније укључе у  ову причу са циљем да овај прехрамбени производ  добије  заштићену производну ознаку  у БиХ.

-Ознака географског поријекла је назив регије, одређеног мјеста који се користи за означавање прехрамбеног производа, а који потиче из те регије, који има посебан квалитет и углед или друго обиљежје које се приписује његовом географском поријеклу. Суштина је у томе да докажемо да невесињски кромпир има углед, да докажемо да је препознатљив и да докажемо да постоји веза између подручја,тог угледа, те посебности и препознатљивости - објаснио је, доц. др Грујица Вицо са Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву.

 

Проф. др Драго Милошевић  са  Универзитета у Крагујевцу говорио је о актуелној проблематици  у технологији производње, заштити и чувању  кромпира.

-Мислим да ће овај пројекат успјети и жеља ми је да максимално помогнем јер сам видио да је ово подручје богом дано и за производњу сјеменског кромпира, као и за производњу специфичног невесињског  кромпира, те  би била права штета не искористити тај потенцијал. Три су важна елемента - клима, земљиште и сорта, оно по чему може бити препознатљив невесињски кромпир уз поштивање норми и принципа које бренд подразумијева и тај ће имати већу цијену него кромпир из других подручја -  рекао је  професор Милошевић.

Процес је дошао до финалне реализације  израдом Произвођачке спецификације као најважнијег документа  у цијелом процесу , за чију израду је  путем јавне набавке ангажован Пољопривредни факултет из Источног Сарајева.

 
[ Назад ]