Вијести

ДОДЈЕЉИВАЊЕ ПОСЕБНОГ СТАТУСА ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „РИСТО ПРОРОКОВИЋ“НЕВЕСИЊЕ

3.4.2018

Општина Невесиње је у сарадњи са ЈУ Основна школа „Ристо Пророковић“ Невесиње покренула иницијативу за додјељивање посебног статуса овој школи у смислу  Закона о основном образовању и васпитању, који предвиђа да се такав статус стиче испуњавањем одређених услова које ова установа испуњава. Тим поводом одржан је састанак са предсједницима Савјета МЗ којем  су присуствовали начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић и директор Основне школе „Ристо Пророковић“ Мара Шаран.
Да би школа добила посебан статус мора испуњавати један од сљедећих услова – да ради под отежаним условима у брдско-планинским подручјима, да се налази у саобраћајно и комуникацијски лоше повезаном подручју и изразито неразвијеном пограничном подручју. Невесињска школа испуњава све наведене услове за добијање посебног статуса према члану 31. Закона о основном образовању и васпитању.

-Наставни процес у Основној школи „Ристо Пророковић“ одвија се у централној школи и 10 подручних одјељења, од којих четири деветоразредна и шест петоразредних одјељења. Пред почетак ове школске године проведена је рационализација мрежа школа у РС и у три подручне деветоразредне школе уведена су комбинована одјељења у предметној настави, тако да имамо осам одјељења мање у односу на претходну годину- констатовала је директорица Шаран.

Она је објаснила да тренутни број ученика можда не оправдава постојање подручних школа, али то не би требало да представља пресудан фактор у доношењу одлуке о посебном статусу.

Нагласила је да се наставни процес у подручним одјељењима одвија на високом нивоу у погледу квалитета наставе и апеловала на родитеље да поштују уписна подручја по пребивалишту приликом уписа дјеце у школу, како то не би довело у питање опстанак подручних одјељења.

-Евентуално затварање подручних одјељења допринијело би  миграцији становништва и угрозило интерес цијеле локалне заједнице. Вјерујемо да ће министарство узети у обзир све чињенице које оправдавају опстанак подручних одјељења и да ће донијети одлуку о додјељивању посебног статуса нашој школи - казала је Шаран.
[ Назад ]