Вијести

НЕВЕСИЊСКИ ОДБОРНИЦИ РАСПРАВЉАЛИ О РАДУ ИНСПЕКЦИЈА И ОДРЖАВАЊУ ПУТЕВА

8.2.2018


Сједница Скупштине општине Невесиње протекла је у коректној атмосфери и конструктивним дискусијама  са акцентом на Извјештај о раду инспекцијских служби и комуналне полиције и Информацију о санацији локалних путева. Именовани су и начелници општинских одјељења и секретар СО Невесиње.
Директори јавних установа чији је оснивач општина Невесиње представили су програме рада и финансијског пословања за 2018. годину.

Вршилац дужности Дома здравља Невесиње Жарко Таминџија  нагласио је да ова здравствена установа  има осам тимова породичне медицине који раде у двије смјене. Указао је на проблем сталног смањења броја регистрованих осигураника што за посљедицу има пад прихода од Фонда здравственог осигурања РС. Као новину у 2018. години, најавио је могућност телефонског заказивања прегледа у Дому здравља.

Директор  дјечијег вртића „Света Евгенија царица Милица“ Милена Капор истакла је да  ову јавну установу за предшколско васпитање у примарној групи похађа 57 дјеце. Рекла је да влада велико интересовање и за играонички програм, а као новину је најавила организацију љетовања за малишане у сарадњи са Фондом за дјечију заштиту РС.

Одборници су се упознали и са програмом рада Центра за социјални рад, Радио Невесиња, Народне библиотеке и Туристичке организације. Извјештаји су прихваћени једногласно.

Најширу скупштинску расправу изазвао је Извјештај о раду инспекцијских служби и комуналне полиције. Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић прецизирао је да су инспекцијске службе у 2017. години обавиле 575 контрола и том приликом издале 173 рјешења за отклањање недостатака. Током расправе одборници и власти и опозиције  поставили су више питања и дали низ сугестија. Сложили су се да комуналну полицију треба технички и персонално ојачати, а тражили су и санкционисање испаше стоке у градском подручју и неконтролисано одлагање отпада. Указивали су и да стање хотела  и још неких објеката нарушавају безбједност пролазника.

Дискусије су настављене и након Информације о санацији локалних путева и улица.  У уводном излагању замјеник начелника Милутин Самарџић прецизирао је да је општина Невесиње у 2017. години одржавала 307 километара путева за шта је утрошено 3.000 метара кубних материјала. Нагласио је и помоћ механизације ХЕТ-а.

На данашњој сједници разријешени су вршиоци дужности и именовани начелници општинских одјељења и секретара Општинског парламента. Претходно је проведена процедура јавног конкурса, након чега је начелник општине Скупштини  предложио  попуну руководећих радних мјеста. Општински парламент је након краће расправе за начелника Одјељења за финансије  именовао Зорку Умићевић, за начелника Одјељења за општу управу Сандру Зиројевић, за начелника Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Слободана Шиљеговића и за начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синишу Братића. Мандат да обавља функцију секретара СО Невесиње добила је Новка Дабарчић.

 Одборници су утврдили начин реализације Одлуке Владе РС о расподјели неперспективних локација и осталих некретнина које су служиле за потребе система одбране, те одлуку о употреби симбола општине Невесиње и суфинансирању политичких странака заступљених у локалној скупштини. Прихватили и неколико приједлога одлука о продаји неизграђеног грађевинског земљишта у државној својини. Усвојен је и Програм рада Штаба цивилне заштите и Одлука о организовању и усклађивању пословања ЈУ Центар за социјални рад Невесиње.
[ Назад ]