Вијести

НЕВЕСИЊЕ У ПРОЈЕКТУ ДИЈАСПОРА ЗА РАЗВОЈ

7.7.2017


Начелници десет опшина које су укључене у пројект “Усавршавање концепта миграције и развоја у релевантне политике и планове – Дијаспора за развој, општине Јајце, Кључ, Лакташи, Љубушки, Маглај, Невесиње, Посушје, Приједор, Сански Мост и Велика Кладуша, потписали су грантове с Развојним програмом Уједињених нација (УНДП).
Ови грантови ће општинама омогућити реализацију конкретних пројеката који ће допринијети бољој сарадњи с дијаспором и развоју локалне заједнице.

Пројект подржава и финансира влада Швајцарске, а усмјерен је на унапређење сарадње с дијаспором, уважавајући притом, како је истакла директорица за сарадњу при Амбасади Швајцарске у БиХ Барбара Датвyлер- Шеуер, узајамне потребе и адекватно усмјеравање потенцијала, искуства, знања, вјештина и инвестиција из дијаспоре.
Нагласила је да путем пројекта Дијаспора за развој желе охрабрити дијаспору и њихове матичне оп
штине да заједнички раде на развоју своје локалне заједнице.

– Чланови дијаспоре се морају осјећати добродошлима у домовини, те свима који желе инвестирати, подијелити знање, лична и професионална искуства, везе и мреже треба омогућити да то и учине – казала је овом приликом Датвyлер.

Неки од пројеката укључују креирање програма професионалног оспособљавања са CNC оператера, медицинске тимове за операције једњака или интегрисану пољопривредну производњу за приступ ЕУ тржишту.

– Потписивањем грантова конкретно ће се допринијети побољшању социоекономских прилика и перспектива за жене и мушкарце у овим општинама, укључујући креирање нових радних мјеста, повећање прихода, те успостављање сервиса, услуга за укључење дијаспоре у локални развој – истакла је резидентна представница УНДП-а БиХ Сезин Синаноглу.

У име Министарства за људска права и избјеглице БиХ задовољство наставком сарадње с општинама у области дијаспоре која је започета претходних година и потписаним споразумом изразила је Исма Станић, шефица одјела Сектор за исељеништво.

Подсјетила је да подршка општинама да развију своје капацитете, пруже квалитетније услуге дијаспори и привуку њихов инвестицијски и људски потенцијал даје конкретне резултате и доприноси локалном развоју.

У име представника 10 локалних заједница начелник Општине Сански Мост Фарис Хасанбеговић је изразио захвалност на потписаном гранту, те на помоћи коју УНДП и влада Швајцарске пружају локалној заједници.

Према службеним процјенама, око два милиона људи поријеклом из БиХ живи у готово 50 држава широм свијета.

Само у Швајцарској живи око 60.000 људи из БиХ. Стога, влада Швајцарске подржава домаће институције у настојању да се везе и односи с дијаспором побољшају.
[ Назад ]