Вијести

НАЈБОЉЕ ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ: ВЛАДИМИР ИВКОВИЋ – Невесињац који не зна за оцјену мању од десет

18.5.2017

Недавно су уручени Уговори о стипендирању најбољим студентима у Републици Србији са Универзитета у Новом Саду у школској 2016/17. години. Стипендије додјељује Фонд за младе таленте Републике Србије, а Херцеговци су веома поносни на чињеницу да је међу 318 најбољих студената чак петоро из Невесиња. У разговору за СХ најперспективнији Херцеговци говоре о својој и будућности завичаја. Представљамо Невесињца Владимира Ивковића студент прве године мастер академских студија на Одсеку за рачунарство и аутоматику Факултета техничких наука у Новом Саду са просјечном оцјеном 10.Колико Вам значи стипендија Фонда за младе таленте?
Стипендија Фонда за младе таленте представља највише признање за остварене резултате током мог академског образовања.

Да ли сте током досадашњег школовања освајали награде и које?
Добијао сам Изузетну награду Универзитета за успех у току студија за 2013, 2014, 2015, 2016. школску годину.

Припадате ратној генерацији дјеце рођене у слободарском Невесињу. У којој мјери је средина из које потичете допринијела оваквим резултатима. Колики је утицај невесињске гимназије?
Свакако да је одрастање у послератном периоду оскудице и немаштине имало утицаја на мој развој у сваком смислу, а нарочито у погледу стицања битних карактерних особина које су касније трасирале мој пут ка успјеху. Посвећеност наставника, како у основној тако и у средњој школи, значајно је допринијела формирању мојих интересовања и мотивације за академско школовање.

У којој мјери родитељи могу да помогну Ваше школовање?
Родитељи су већ учинили више него довољно за моје школовање, најприје у мотивационом, а потом у финансијском смислу. Без њих, ништа од горе поменутог не би било изводљиво и на томе сам им безгранично захвалан.

 

Какви су Ваши планови након завршетка студија?
Као студент мастер студија изабран сам у звање сарадника у настави на Катедри за примењене рачунарске науке. План ми је да након завршетка мастер студија упишем докторске студије, да се бавим научно-страживачким радом и сарађујем са ИТ индустријом.

Херцеговина годинама кубури са одливом становништва. Постоји ли начин да Херцеговина искористи Ваше знање. Шта би требало да се промјени у Херцеговини да би млади људи попут Вас градили будућност на родној земљи?
Стање у Херцеговини је слично као на свим нашим просторима. Неопходно је створити здрав друштвени амбијент гдје ће се цијенити способност, стручност и знање, и промијенити колективну свијест заједнице у том погледу. Када се то деси мислим да је напредак неизбјежан.

Шта бисте поручили садашњој генерацији невесињских средњошколаца, а шта Вашим некадашњим учитељима и професорима?
Средњошколцима бих поручио да се посвете што више школовању јер је то најбољи вид улагања у своју будућност, док бих учитеље, наставнике и професоре замолио да не подлијежу притисцима и да дају све од себе да нове генерације, овом времену пољуљаног система вриједности, изведу на прави пут као што су то чинили деценијама уназад.

Да ли сте члан Удружења Херцеговаца у Новом Саду и колико Вам значи дружење са земљацима?
Тренутно нисам члан, али у потпуности подржавам активности Удружења и намјеравам да се учланим у наредном периоду.

Трифко Ћоровић/Слободна Херцеговина
[ Назад ]